آیا شیرین کننده ها موجب چاقی می شوند؟

به گزارش وبلاگ فیروزآباد، شیرینی ها و مواد شیرین کننده برخلاف نامشان اگر به اندازه و درست و اصولی مصرف نشوند، نه تنها کام شما و زندگی تان را شیرین نخواهند کرد، بلکه گاه عوارض آن ها بسیار تلخ است. پژوهش ها نشان می دهند که شیرین کننده های مصنوعی موجب افزایش اشتها می شوند و مصرف مداوم آن ها اضافه وزن به همراه دارد. یکی از عوارض استفاده از این مواد، خطر ابتلا به سندرم متابولیک است که نوعی اختلال فیزیولوژیکی بوده که منجر به بیماری قلبی، سکته و دیابت نوع 2 می گردد. از آنجا که مصرف نوشیدنی های حاوی قند با چاقی، دیابت نوع 2 و سندرم متابولیک مرتبط است، بیشتر افراد به نوشیدن نوشابه های رژیمی (شکر مصنوعی) رو آورده اند، اما مطالعات نشان داده که مصرف نوشیدنی های حاوی شیرین کننده های مصنوعی با چاقی، دیابت نوع 2، سندرم متابولیک و همچنین بیماری های قلبی عروقی مرتبط است.

آیا شیرین کننده ها موجب چاقی می شوند؟

افزایش وزن، افزایش قند خون و بروز مسائل معده از دیگر عوارض استفاده مداوم از شیرین نماینده هاست. شیرین نماینده ها اگر در حد معمول استفاده شوند، عوارض جانبی جدی نخواهند داشت. مصرف شیرین نماینده های بدون قند در گروهی از افراد مانن زنان باردار، بچه ها و کسانی که سابقه افت قند دارند، باید با احتیاط بسیار و تحت نظر پزشک صورت گیرد.

کتاب متابولیسم شیرین نماینده های مغذی در بدن تألیف روناک غلامی، مریم قادری و مهدی جعفری اصل در چهار فصل ابتدا مسأله چاقی و اضافه وزن، تعاریف و علل شیوع را مورد آنالیز قرار می دهد و در سه فصل بعدی به مروری بر ساختار شیمیایی و فرایند فراوری شکر و شربت های ذرت، متابولیسم انواع شیرین نماینده ها در بدن و اثرات شیرین نماینده ها بر هورمون های تنظیم نماینده انرژی می پردازد.

اثر گلوکز و فروکتوز بر مصرف انرژی

ورود غذا به بدن باعث افزایش مصرف انرژی در زمان استراحت می گردد که به آن گرمای حاصل از رژیم می گویند. دلیل این امر آن است که مقداری از آدنوزین تری فسفات، برای متابولیسم و ذخیره مواد مغذی جذب شده به کار می رود. گرمازایی ناشی از رژیم غذایی با ورود غذای حاوی فروکتوز به بدن در مقایسه با غذای حاوی گلوکز با همان کالری بیشتر است. این موضوع عمدتا ناشی از این واقعیت است که فروکتوز، برخلاف گلوکز، مستقیما توسط بیشتر سلول های ارگانیسم متابولیزه نمی گردد، بلکه ابتدا در کبد به لاکتات یا گلوکز فرآوری می گردد. این فرایند اکسیداسیون دومرحله ای نتایج مهمی در ارتباط با انرژی دارد.

نقش قندها در شیوع چاقی، دیابت و سندروم متابولیک

مطالعات بسیاری نشان داده اند که وزن و تنظیم انرژی مسائل پیچیده ای هستند که در آن ها چندین عامل بر هم اثر گذاشته و کنش پذیری دارند. حذف یک ماده مغذی مانند قندهای افزودنی که ممکن است در افزایش شیوع چاقی موثر باشد، نمی تواند بنیانی علمی و منطقی داشته باشد. تأثیری که شیرین نماینده های کالری زا برروی وزن بدن دارند، روشن نیست. در خصوص نقش قندها در شیوع چاقی، دیابت و سندروم متابولیک در سرتاسر دنیا اختلاف نظر وجود دارد. به خصوص بعضی از دانشمندان معتقدند که HFCS ممکن است عاملی تأثیرگذار در مصرف بیش از حد غذا و اضافه وزن در نتیجه شیوع چاقی در دهه های اخیر باشد.

ارتباط قندهای حاوی فروکتور و چاقی

ارتباط بین قندهای حاوی فروکتوز و چاقی، بیشتر براساس مطالعات همه گیر شناختی، داده های مربوط به مطالعات حیوانی یا مطالعاتی بوده است که فروکتوز خالص را با گلوکز خالص مقایسه می نمایند. بسیاری از مطالعات جدید، مصرف نوشابه شیرین شده با شکر را به افزایش دریافت انرژی در بچه ها، نوجوانان و بزرگسالان ارتباط می دهند. در این مورد که آیا رابطه مثبتی بین مصرف نوشابه شیرین شده با شکر و چاقی وجود دارد یا خیر، شواهد متناقضی وجود دارد. بعضی از مطالعات رابطه مثبتی بین مصرف نوشابه های شیرین و خطر اضافه وزن یا چاقی گزارش نموده اند. اما مطالعات اخیر شواهدی برخلاف این فرضیه را نشان داده است. از آنجا که اضافه وزن و چاقی شرایط متابولیک پیچیده ای هستند، این احتمال وجود دارد که هیچ ماده غذایی یا گروه غذایی، به تنهایی علت اصلی این عوارض نباشد.

نخستین چاپ کتاب متابولیسم شیرین نماینده های مغذی در بدن در 96 صفحه با شمارگان 500 نسخه به بهای 50 هزار تومان از سوی انتشارات حک راهی بازار نشر شده است.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران

به "آیا شیرین کننده ها موجب چاقی می شوند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آیا شیرین کننده ها موجب چاقی می شوند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید