معرفی منطقه توریستی و بکر گمیشان
به گزارش وبلاگ فیروزآباد، گمیشان از جمله منطقه ها غنی و زیبای استان گلستان است که از جاذبه های گردشگری مهم این منطقه محسوب می گردد. سالانه گردشگران زیادی از منطقه ها مختلف برای بازدید گمیشان که انواع تالاب ها و مکان های تاریخی در آن وجود دارد؛ به گلستان سفر می نمایند. پرندگان مهاجر زیبایی در تالاب های گمیشان قابل مشاهده هستند و شما می توانید دیوار دفاعی گرگان را که از نظر تاریخی حائز اهمیت است؛ در این منطقه ببینید. گمیشان علاوه بر جذابیت های خود، از نظر زیست محیطی نیز بسیار مهم است. در این مقاله از خبرنگاران قصد داریم با هم سری به گمیشان بزنیم و شما را با این جاذبه توریستی بیشتر آشنا کنیم.

لیست مطالب
Toggleنام ترکمنیِ گمیشان و معنای آن
گمیشان در زبان محلی مردم ترکمن به گمیش تپه یا کوموش تپه به معنای تپه نقره ای معروف است. برای این نام گذاری دو علت وجود دارد. اول آن که تپه های نمک در این منطقه وجود دارند که زیر آفتاب نقره ای به نظر می رسند. دیگر آن که در طول سال ها اندازه زیادی ظروف و دفینه نقره در این منطقه یافت شده است که باعث شده به تپه نقره ای مشهور باشد.
گمیشان در کجا واقع شده؟
گمیشان شهرستانی در استان گلستان است که از نظر موقعیت مکانی بالاتر از بندر ترکمن قرار گرفته است. منطقه گمیشان به عبارتی بالاترین قسمت از ساحل دریای کاسپین محسوب می شود. فاصله این منطقه تا گرگان (مرکز استان گلستان) خیلی کم است و به همین علت امکانات خوبی دارد. همین باعث شده تا گمیشان به یکی از منطقه ها مهم برای گردشگری در استان گلستان تبدیل شود. فاصله گمیشان تا گرگان حدود 57 کیلومتر و تا بندر ترکمن در حدود 20 کیلومتر است.
چگونه باید به گمیشان رفت؟
برای رفتن به گمیشان باید اول به شهر گرگان در استان گلستان بروید. سپس، وارد جاده گرگان کردکوی شوید. در این مسیر، از خروجی روستای یساقی خارج شده و از مسیر غلام آباد و ایوان یاد به سمت سیجوال بروید. از سمت جاده شمالی سیجوال به اورکت حاجی رفته و به چپ بپیچید. وارد جاده بندر ترکمن به گمیشان شوید و 20 کیلومتر مسیر را طی کنید تا به گمیشان یا همان گمیش تپه برسید.
برترین زمان برای بازدید از گمیشان
شاید این برای شما هم سؤال باشد که برترین زمان برای بازدید از گمیشان چه زمانی است. برای این که پرندگان مهاجر را ببینید و از تماشای گونه های نادر پرندگان در حال انقراض لذت ببرید؛ برترین کار این است که پاییز و زمستان به گمیشان سفر کنید. البته در بهار نیز مسافرت به این منطقه به خاطر سرسبزیِ طبیعت لطف خاص خودش را دارد. به خاطر شرجی بودن هوا، ممکن است در تابستان کمی اذیت شوید که اگر مسئله ای با آب وهوای شرجی ندارید، جدی نخواهد بود.
جاهای تماشای منطقه گمیشان
گمیشان در استان گلستان جایی است که شما می توانید تلفیقی از جذابیت های تاریخی و زیبایی طبیعی را هم زمان مشاهده کنید و لذت ببرید. چه علاقه مند به تاریخ باشید و چه دوستدار طبیعت، حتماً باید به جاهای تماشای گمیشان سری بزنید. در ادامه به بعضی از محبوب ترین منطقه ها تماشای منطقه گمیشان اشاره و توضیحی کوتاه در خصوص هر یک ارائه می کنیم.
دیوار بزرگ گرگان
دیوار بزرگ گرگان با نام های دیوار سرخ یا مار سرخ یکی از بارزترین آثار معماری ایرانی، سومین دیوار بلند دنیا پس از دیوارهای چین و آلمان است. این دیوار در اسناد تاریخی به نام های سد اسکندر، سد انوشیروان، سد فیروز و قزل آلا ذکر شده است. دیوار بزرگ گرگان مربوط به اواخر دوران ساسانی است که برای جلوگیری از هجوم دشمنان شمالی به منطقه ها کوهستانی و دشتی در قرن پنجم و ششم میلادی ساخته شده است.
ویژگی های دیوار بزرگ گرگان
دیوار بزرگ گرگان در سرتاسر مسیر خود دارای سازه های جالب بسیاری از قبیل خندق، کوره های آجرپزی، سد، کانال راهنمایی آب و مجموعه ای از قلعه ها (قلعه های متصل به دیوار و قلعه های شهرهای کوچک و بزرگ مجاور) بوده و طولانی ترین دیوار ایرانی است. این دیوار درگذشته یک بنای ارزشمند از نظر معماری، نظامی و دفاعی بوده که در طی زمان ویران شده و اکنون تنها بخش های کوچکی از آن برای بازدید به جای مانده است.
این دیوار از نظر دفاعی منحصربه فرد بوده که مصالح بومی آن از دیوار مجاور در گذشته به وسیله معماران ایرانی ساخته شده است. رنگ بیشتر آجرهای به کاررفته در این دیوار به چیزی بین طلایی کم رنگ و قرمز متمایل است. دیوار بزرگ گرگان در کنار بندر ترکمن، آق قلا، گنبد قابوس و کلاله (ترکمن صحرا)، یکی از مهم ترین مراکز گردشگری ایران است.
تالاب و برکه بین المللی گمیشان
تالاب گمیشان به صورت رشته ای نسبتاً باریک است که در جهت شمال به جنوب در سواحل جنوب شرقی دریای خزر قرار گرفته است. برکه گمیشان در 24 کیلومتری بندر ترکمن قرار گرفته است و یکی از برکه های موردعلاقه پرندگان مهاجر است که از ذخایر ارزشمند زیست محیطی ایران به شمار می رود.
خصوصیات تالاب و برکه گمیشان
یکی از ویژگی های منحصربه فرد برکه گمیشان، زیست بوم کمیاب آن است که در آن گونه های مختلف ماهی، سخت پوست، صدف، دوزیست، خزندگان و پرندگان یافت می شود. علاوه بر اینها، این مکان زیستگاه پاییز و زمستان بعضی از نادرترین پرندگان دنیا است که در معرض انقراض هستند.
بخشی از این برکه به مساحت چهارده هزار هکتار از سال 1376 تحت عنوان منطقه ممنوعه شکار اداره می شود. این برکه در سال 2001 در کنوانسیون دنیای حفاظت از برکه تحت عنوان برکه مهم بین المللی در دسته برکه های آب شور طبقه بندی شد.
بازار ماهی و ساحل گمیشان
ساحل مجاور تالاب گمیشان، یک ساحل زیبای شنی است که شما می توانید انواع قایق را برای سرگرمی و قایق سواری در آن اجاره کنید. در نزدیکی ساحل، بازار ماهی قرار گرفته است که انواع ماهی های شمال که تازه و صید شده در همان روز هستند به فروش می رسند. اگر علاقه مند به غذاهای دریایی به خصوص انواع ماهی هستید؛ خرید از این بازار را به شما توصیه می کنیم.
خانه های تاریخی گمیشان
از جمله جاذبه های تاریخی گمیشان می توان به خانه های تاریخی این منطقه اشاره نمود. بیشتر این خانه ها چوبی هستند و قدمت آنها به زمان قاجار برمی شود. بعضی از این خانه ها با وجود گذر زمان، هنوز قابل سکونت هستند. اگر قصد اقامت دارید، می توانید در بوم گردی خزر که با بازسازی چند مورد از این خانه های تاریخی اقامتگاهی برای گردشگران تدارک دیده است اقامت نمایید.
دریاچه صورتی گمیشان، گل فشان نفتلیجه
وقتی گل سرد به همراه گاز از زمین خارج می شود به این پدیده گل فشان می گویند. در نزدیکی روستای صفا در فاصله حدود 15 کیلومتری گمیشان گل فشان نفتلیجه قرار گرفته است. این گل فشان بسیار زیباست و شبیه یک دریاچه کوچک صورتی رنگ شده است. نتایج تحقیقات روی این گل فشان زیبا نشان داده است که رنگ صورتی آن ناشی از وجود عناصری مانند ید با خلوص خیلی بالا می باشد. ممکن است بوی نفت کمی شما را آزار دهد اما این گل فشان هم زیباست و هم خواص درمانی دارد پس پیشنهاد می کنیم که حتما به آن سر بزنید.
موزه مردم شناسی گمیشان
اگر دوست دارید با آداب ورسوم و خصوصیات فرهنگی مردم ترکمن آشنا شوید؛ برترین کار بازدید از موزه مردم شناسی گمیشان است که سبک زندگی مردم ترکمن را به خوبی نشان می دهد. این موزه که در مرکز شهر قرار گرفته است در سال 89 برای اولین بار افتتاح شده است.
بخش های مختلف موزه
موزه مردم شناسی گمیشان بخش های مختلفی از جمله آشنایی با مشاغل بومی، صنایع دستی، آموزش درست کردن صنایع دستی، آداب ورسوم و موارد دیگر دارد که بازدید از هر یک از این بخش ها لطف خودش را دارد. اگر به موزه گمیشان سر می زنید؛ حتماً همه قسمت های آن را ببینید تا بهتر با مردم دوست داشتنیِ ترکمن آشنا شوید.
سخن پایانی
در این مقاله از وبلاگ فیروزآباد در خصوص گمیشان که یکی از زیباترین جاذبه های تماشای استان گلستان در مجاورت بندر ترکمن است صحبت کردیم. اشاره نمودیم که گمیشان در کجا واقع شده، با گرگان چقدر فاصله دارد، چه زمانی برای بازدید از آن مناسب است و چه جاذبه های تاریخی و زیبایی های طبیعی متنوع و خیره نماینده ای دارد.
گلستان یکی از استان های زیبا و خوش آب وهوای ایران است که هرساله میزبان گردشگران ایرانی و خارجی است که برای تماشا طبیعت زیبا و آثار تاریخی به این استان سفر می نمایند.
سؤالات متداول
1- علت صورتی بودن گل فشان نفتلیجه چیست؟
این گل فشان به خاطر وجود مواد معدنی مانند ید خلاص صورتی به نظر می رسد.
2- فاصله گمیشان تا گرگان چقدر است؟
گمیشان تا گرگان 55 کیلومتر و تا بندر ترکمن 20 کیلومتر فاصله دارد
3- جاذبه های تاریخی گمیشان چه هستند؟
دیوار بزرگ دفاعی گرگان، خانه های تاریخی و موزه از جاذبه های تاریخی گمیشان هستند.
4- برترین فصل برای سفر به گمیشان و تماشا پرندگان مهاجر چه زمانی است؟
برترین فصل سفر به گمیشان برای تماشا پرندگان مهاجر فصل پاییز و زمستان است که فصل مهاجرت این پرنده های کمیاب است.
منبع: الی گشت